Aanmelden
U bent al klant ?
:

:


Wachtwoord vergeten ?
Account aanmaken
alles over inlijstingen
Restauratie
Videos
Onze winkels
Onze geschiedenis
Lijsten > Alles over inlijstingen > Het ontstaan van de lijst
Het ontstaan van de lijst
Hout wordt gebruikt voor vele toepassingen, zo ook voor het maken van lijsten. Maar niet alle hout is geschikt. Het materiaal, zowel inheemse als uitheemse soorten, wordt geselecteerd volgens zijn intrinsieke eigenschappen: onbuigzaamheid, poreusheid, hardheid. Om volledige stabiliteit te garanderen, wordt het twee keer gedroogd. De eerste keer op natuurlijke wijze (3 à 6 maanden), de tweede keer in de droogtunnel (1 à 5 weken). Goed gedroogd hout werkt niet meer, een absolute vereiste bij het maken van sierlijsten die natuurlijk niet mogen vervormen.

De grove, brede planken worden verzaagd tot smallere balken die op hun beurt verwerkt worden tot profielen. Dit gebeurt met behulp van een speciale uitkapmachine. De lengten ruw houten profielen verhuizen vervolgens naar de opslagplaatsen waar ze wachten op verdere verwerking.

In de lijstenmakerij vullen timmermanskennis en moderne technologie elkaar perfect aan. Computergestuurde machines zagen de stijlen en regels op de juiste lengte. De schrijnwerker monteert de hoekverbinding nauwkeurig haaks en vult spijkergaatjes en hoekgleuven zorgvuldig op. De lijst is geboren.

De volgende stap hangt af van de de beoogde afwerking. Gaat men de lijst kleuren, boenen, beitsen of vernissen dan moet het hout eerst met schuurborstels bewerkt worden.
Indien de lijst verguld of gelakt wordt, zal men eerst een witte grondlaag aanbrengen. Hiervoor wordt een traditioneel mengsel van krijt en lijm gebruikt. De grondlaag wordt herhaaldelijk en zorgvuldig opgeschuurd zodat elke onregelmatigheid verdwijnt en een volledig effen oppervlak verkregen wordt. Eens gewassen en gedroogd is de lijst gereed voor de volgende gedaante-wisseling.

Een bezoek aan de houtsnijder leert ons dat hij al sinds jaar en dag de trouwe gezel van de lijstenmaker is. Uit het hout worden met traditionele oude gereedschappen prachtige stijlornementen tevoorschijn getoverd. Met verbluffend vakmanschap herschept de ornamenteur de hoogstandjes uit vroegere tijden voor de liefhebbers van vandaag.

Even verderop bevindt zich het atelier waar klassieke ornamenten worden gereproduceerd. Hier staan in enorme rekken honderden afdrukvormen keurig gerangschikt. Om eenzelfde motief over een grote lengte af te drukken grijpt men naar prachtige metalen cilindervormen. De toegepaste techniek is klassiek, het gebruikte materiaal daarentegen is verrijkt met moderne componenten..

In een speciaal uitgeruste ruimte wordt op de te vergulden lijst een volgende laag aangebracht. De “assiette” of boluslaag is meestal rood maar kan ook zwart, bruin, groen ... zijn. Net als vroeger, wordt ze samengesteld uit natuurlijke ingrediënten, o.a. klei en lijm. Deze laag zorgt voor de kleurschakering en de hechting van het bladgoud.

In een grote ruimte, vol met werkbanken, oefenen de vergulders hun aloude ambacht uit. Met behulp van vergulderskussen, goudoplegger en mes brengen zij het zeer kwetsbare bladgoud, van maar één tiende millimeter dik, aan. Vergulden is een kunst die in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd is. Het vergt grote zorgvuldigheid, vaardigheid en concentratie van de vakman. Om aan het bladgoud de felle glans eigen aan het vergulden op bolus te geven, wordt het met een agaatsteen gebruineerd of gepolijst. Voor matte afwerkingen verguldt men op een mixtumbasis, een modern procédé.

Verderop worden weer andere lijsten ingelegd met edele houtsoorten. Voor deze kleine pronkstukken van fijn timmermanswerk verkiest men elegant fineerhout, wortel- of gevlamdhout. Ook echt schildpadschelp, een hoornachtig doorschijnend materiaal, wordt af en toe nog gebruikt voor oplegwerk. Nadat het met een schraper soepel gemaakt is wordt het opgekleefd en neemt het motief de kleur van de onderlaag aan.

Al drie generaties lang dragen goed vakmanschap en edele materialen bij tot het scheppen van schoonheid.

In het schilderatelier creëert men marmer-, wortelhout-, schildpadschelp-, ivoor- en lapis-lazulidecors. Onze vakmensen zijn meesters in het creëren van renaissance lof werk en de art nouveau voluten waar Horta zo van hield. De knowhow geeft aan de verbeeldingskracht vleugels.
Het mooie object dat ontwerper, timmerman, ornamenteur en vergulders samen in ‘t leven geroepen hebben, moet nu nog een ziel krijgen, een geschiedenis, een verleden. Vlekjes, slijtagesporen, wasresten, zelfs vliegendrek ... maken vaak net dat beetje verschil. Een geslaagde lijst, hoe discreet ook, is immers een eerbetoon aan het ingelijste kunstwerk.

De eerste verdieping: om uw kunstwerken tegen beschadigingen te beschermen, wordt hier met handschoenen aan gewerkt op met fluweel beklede tafels. Op deze plaats komen uw kunstwerk, z’n lijst en de zorg- vuldig gekozen passe-partout in zuurvrij karton, uiteindelijk samen. Ervaren handen verrichten het bijna heilige ritueel van de inlijsting. Het kunstwerk wordt vastgezet. Glas, montagekarton, rug en lijst worden met een dubbele omzoming hermetisch afgesloten. Tenslotte wordt het werk gecontroleerd en verpakt.

Dan breekt het moment aan om U, het ingelijste kunstwerk, te overhandigen.
x
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie